Biharugrai tükrös ponty

PONTY

Biharugrai pikkelyes ponty

A Biharugrai Halgazdaság Kft. által hároméves üzemi technológiával megtermelt élőhalaknak közel 70 %-át a ponty teszi ki. Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által elismert biharugrai ponty tájfajták nem csak Magyarországon, hanem a külpiacokon is keresett küllemi, vitalitási és húsának kiváló paraméterei miatt. Közel 50-50 %-ban termelünk tükrös és pikkelyes pontyot, így ennek köszönhetően a piaci oldalról érkező változatos igényeket minden esetben megpróbáljuk maximálisan kielégíteni.

Törekszünk arra, hogy egész évben ki tudjuk szolgálni partnereinket jó minőségű hallal, így halászatainkat és halkiadásainkat ennek megfelelően ütemezzük.

A megtermelt halak élő formában kerülnek értékesítésre viszonteladók, kerekedők, hipermarketek és horgászegyesületek irányába mind Magyarországon, mind a külpiacokon (pl. Románia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Olaszország).

Partnereink termékeinket biharugrai telephelyünkön tudják megvásárolni, de igény esetén saját járművel is el tudjuk szállítani az élőhalat a kívánt helyszínre.

Az általunk megtermelt pontyok egyedsúlya jellemzően 1,5 – 3,0 kg/db között mozog.

A ponty mellett nagyobb tömegben busát, amúrt és harcsát termelünk.

BUSA és AMÚR

A busa és amúr növényevő halakként fontos szerepet töltenek be a termelési technológiánkban és emellett egyre fontosabb piaci értékkel is bírnak. Az elmúlt években ezen két hal piaci megítélése rendkívül megnőtt mind a magyarországi, mind a külpiacok tekintetében, így ezen igények vonatkozásában termelési struktúránkban 20-25 %-os részt képviselnek már.

Mind a busa, mind az amur húsa rendkívül kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkezik, így az étkezési célú értékesítésük egyre jelentősebb. Bár nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az amur horgászati oldalról egy rendkívül jó sporthal.

Az általunk megtermelt busák és amurok egyedsúlya jellemzően 2,0 – 4,0 kg/db között mozognak.

HARCSA

Halfogyasztói oldalról a hazai és az európai piac is egyre inkább ragadozóhal centrikus. A fogyasztók keresik az értékes fehér húsú, szálkamentes, származásilag jól nyomon követhető értékes halhúst. Ebbe a kategóriába jól beleillik a szürke harcsa.

A harcsa termelése jól illeszthető a tavi haltermelési technológiába, termelése mind ökológiai mind ökonómia oldalról indokolt.

A harcsák halászatkori egyedsúlya teljes mértékben függ a termelő tavak takarmányhallal való ellátottságától, így elmondható, hogy az általunk termelt harcsák egyedsúlya viszonylag tág keretek, 2,0-6,0 kg/db egyedsúlyok között mozog.